Специфика за уникални статии за SEO

Специфика и уникалност на статиите в копирайтинга

Публикувано на в SEO от Google+ профил:

Продължаваме със следващата статия от поредицата публикации за копирайтинг. В предишната статия говорихме за нуждата от професионален копирайтинг, а сега ще обърнем внимание на някои детайли по темата.

Вече споменахме за нуждата от уникалност на всяка една статия. Ако даден текст не е авторски и няма уникалност, т.е. такова съдържание вече присъства в интернет, то добавянето му в сайта ви може да донесе само негативи. През февруари 2011 Google пуснаха т.нар. Panda Update. Той следи точно за уникалната информация в сайтовете и наказва всеки, който копира чужди текстове. С времето този ъпдейт става все по-съвършен и е невъзможно той да бъде излъган. Така че ако нямате възможност да пишете статии, по-добре оставете нещата така, отколкото да копирате от чужди източници с мисълта, че по този начин актуализирате сайта си.

Трябва да се отбележат и преводите на статии. Може би някои от вас ще си зададат въпроса – Добре де, аз ще взема да преведа 5 статии от английски и ще направя уникални текстове. Истината е, че много хора го правят и за момента това има ефект. Matt Cuts, който отговаря за отдел Спам и SEO към Google преди време направи изявление, че преводите от чужд език се толерират, защото това е интелектуален труд. Но при никакви условия не се дава предимство на тези текстове, които са преведени с Google Translate и са поправени на 2-3 места за да не личи толкова. Голяма е вероятността в бъдеще преводачът на Google да се усъвършенства дотолкова, че да бъде много трудно да бъде преведена статия от чужд език (визирам основно английски) с голям процент на уникалност. Трябва да отбележим, че Google разпознава и синонимни думи и това се взема предвид при показването на резултатите. В България обаче това разпознаване не е в такава степен, каквато в Съединените Щати. В следващите публикации от настоящата поредица, когато говорим за методите в копирайтинга, пак ще обърнем внимание на синонимните думи в статиите.

Стигаме и на въпроса с какво статиите при SEO копирайтинга са по-различни от останалите рекламни статии, например тези във вестника. Първата и основна разлика е, че както вече видяхме, текстът се пише за няколко места. От една страна за Google, който следи за уникалност, качество и актуалност, а от друга – за потребителите, които трябва да бъдат информирани за новите продукти, услуги и промоции. Чисто формално можем да разделим потребителите на две подкатегории – клиенти и аудитория. Клиентите са тези, които влизат в сайта ви с цел да закупят вашия продукт, а аудиторията са всички тези посетители, които случайно по някакъв начин, дали чрез търсене в Google или чрез друг линк, са  попаднали на вашата страница. На тях вашите продукти едва ли са им необходими сега, но ако текстът ви е написан впечатляващо и убедително, то след време ако на този случаен потребител му се наложи да си закупи стока, която вие предлагате, той ще си спомни, че е чел нещо, което му се е сторило интересно и ще ви потърси отново, дори може да ви препоръча на свои познати. Накратко казано, интригуващото и грабващо вниманието писане на текста е за читателите, а включването на повече ключови думи – за търсещите машини. Тънката граница в тази дейност е да не става пренасищане с ключови думи, за да не се досажда на читателите, и в същото време да бъдат добавени достатъчно такива, чрез които при определено търсене в търсачките, вашият сайт да излиза напред в класирането.