Спинване на текст и добавяне в директории за статии

Уникалност и спинване на текст за сателитни блогове

Публикувано на в SEO от Google+ профил:

Това е последната част от поредицата статии, които посвещаваме на копирайтингът за уеб. В последната публикация говорихме основни неща за линк билдинга и доизяснихме спецификата на копирайтинг статиите за уеб. Представяме ви и последната статия:

Ще се спрем пак на необходимостта от уникалност на статии. Ясно е, че най-същественото за един текст е той да е уникален. Но да си представим, че трябва да публикуваме дадена статия в 10 различни сайта или сателитни блогове, за да получим 10 различни линка към нас. Това означава че заради тези линкове трябва да се напишат 10 статии, което изисква много време, а ако не ги пишете вие – и пари. По този повод има един много използван похват, а именно спинването на статии. Името идва от английското spin – въртя. Какво представлява това? Когато напишете една уникална статия, използвате софтуер, чрез който всяка дума може да бъде заменена с редица синоними. След като изброите всеки подходящ синоним на думите, софтуерът всеки път генерира различна комбинация от синоними, вследствие от което винаги се получава уникална статия. Този метод се използва най-вече при писането на статии за сателитни блогове. Добър спинър, който можете да използвате, е този на SEO Anchor Generator.

Освен сателитните блогове, има и други места, в които могат да се публикуват статии и от които спечелвате линк. Става въпрос за директориите за статии. Това са сайтове, в които хората публикуват статии с цел SEO. Как по-точно става това? Принципът е абсолютно същият като при сателитите – пише се статия и се публикува, като в съдържанието се отбелязват няколко ключови думи с анкор текст, пренасочващи към вашия сайт. Разликата е, че тези сайтове се поддържат от друг човек, който има различни изисквания. Основното изискване на  собствениците на директории е статиите да имат висок процент на уникалност. Ако не 100%, то поне 70%. Когато много хора публикуват по няколко свои статии в такава директория, това показва на Google, че тя се актуализира, има уникално съдържание и има какво да предложи на потребителите. Като следствие от това рангът на директорията се вдига, което прави линкът, който печелите от нея, по-силен, с по-голяма тежест за вашата оптимизация.

Като завършек трябва да кажем, че копирайтингът за SEO е дейност, която тепърва ще просперира и ще се налага в България. С все по-бързото навлизане на технологиите у нас, ролята на фирмения уеб сайт ще става по-голяма, което означава, че собствениците ще влагат повече ресурси за популяризирането му. Част от това популяризиране е SEO оптимизацията и копирайтингът.