Защо да пишем рекламни статии

Повече за копирайтинга за уеб

Публикувано на в SEO от Google+ профил:

Колеги и приятели, с тази статия ще поставим началото на поредица публикации, свързани с копирайтинга и неговата същност. Поради възмущението ми от голяма част от съдържанието в интернет, предоставям на вниманието ви първата част от серията статии:

Копирайтингът постепенно се превръща в цяла наука, в университетите на някои страни дори има такава специалност. Какво всъщност представлява тя – според определението, дадено от Сергей Узунов, копирайтингът е процес по писането на рекламни  текстове.Такива могат да бъдат всички текстове, които по един или друг начин рекламират стоки, услуги, фирми или хора. Казано по-нагледно – почти всички сайтове, на които попадаме, имат описание на дейността в началната си страница или в менюто, много от тях имат специален блог в самия сайт, където се публикуват различни неща около дейността на страницата. Всички тези текстове не са копирани от интернет или написани за 5 минути. Те са плод на труда на копирайтър, който се грижи за актуализирането на сайта, добавяйки нова информация и съдържание в страницата. Към дейността копирайтинг спада също и копирайтингът за SEO. Ще обърнем внимание основно на него, защото той е по-различен от класическия копирайтинг, който цели да убеди потребителя, че се нуждае точно от този продукт, за който пишем.

Пътят към правилния SEO копирайтинг е добавянето на ключовите думи и фрази в подходящ и грабващ вниманието текст, който дава информация на клиентите какво представлява вашата марка или продукт. Няма да разглеждаме с  подробности това какво означава SEO. Само ще отбележим предмета на дейността. Това е абревиатура, образувана от Search Engine Optimization, или на български – оптимизация за търсещи машини. В момента най-използваната търсачка в България е Google, затова ще разгледаме приложението на копирайтинга основно за нея. Ще насочим вниманието към няколко копмпонента, свързани пряко със SEO копирайтинга. Това са необходимостта от уеб сайт, SEO оптимизация, нуждата от копирайтинг, уникалност на статиите, както и разликите между една обикновена статия и статия за SEO. Ще споменем основни неща в линкбилдинга, както и основни методи в копирайтинга. Важна част, която не бива да бъде пропусната, са сателитните блогове и директориите за статии.

Най-напред ще се спрем на въпроса защо всеки бизнес се нуждае от уеб сайт. Един от основните плюсове на интернет присъствието на фирмата е, че дейността й е достъпна за целия свят 24 часа на денонощие, 7 дни в седмицата, което позволява на потребителите да разглеждат вашите продукти/услуги, когато на тях им е най-удобно. Друго основно предимство е, че в ерата на технологиите все повече хора използват методите за онлайн пазаруване и търсене на информация, което увеличава с огромен процент шанса за продажба, ако притежавате сайт. За да не разглеждаме темата много подробно, ще посочим последна причина за предимството на фирмена уеб страница. Това е конкурентоспособността. Ако сте в пряка конкуренция с ваш колега и той има сайт, а вие не, то вероятността да бъдат предпочетени неговите стоки/услуги рязко се увеличава, особено ако конкурентният сайт има добра оптимизация и качествен копирайтинг. Разбира се, това са само част от плюсовете на това вашата фирма да има онлайн присъствие, но понеже темата е друга, няма да се спираме подробно на този въпрос.

1 коментар

 1. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-01-31 в 14:45 часа ·

  Самият аз съм от пишещите. Изписал съм хиляди статии и смея да твърдя, че ефект има. Не се знае кой, кога и от кой сайт ще попадне на някоя статия, която ще отключи интереса за поръчка на реклама….
  Трудно е да се пише интересно, защото аз никога не съм се старал да се харесвам на google, а напротив – представям си, че аз чета това, което пиша и се опитвам да е интересно и на мен.
  Ако „хвана“ писането, усещам, че мисълта ми тръгва и се получава така, че думите започват да се редят сами.

  И последно: Най-добрите си резултати съм постигал, когато съм писал нещо от сърце. С подобно писане и само с една статия съм детронирал цели форуми и портали, които пишат по същата тема…

  И най-последно 🙂
  Тайничко ми е приятно, че google насърчава творците в писането, защото преди десетина година се изливаха няколко стотин ключови думи и сайта „тръгваше“.
  Сега претоварването с ключови думи води до неприятности 🙂