4-та част от поредицата за копирайтинг за уеб

Особености на статиите за уеб и линк билдинг

Публикувано на в SEO от Google+ профил:

Продължаваме поредицата публикации за копирайтинг и особености на съдържанието за уеб, както и необходимостта от Link building.

Втора много важна разлика при копирайтинг статиите е, че във  всяка една от тях се добавят основни ключови думи от вашата дейност. Това е необходимо за SEO оптимизацията на сайта. Но нека се спрем по-подробно на линкването на ключови думи в една статия, защото това е много важно.  В предните публикации дадохме пример с автомобили втора употреба Варна. Когато пишете статия за сайта си, най-добре е някъде в текста ви да присъства словосъчетанието „автомобили втора употреба”, „автомобили Варна” или друга ключова дума, с която искате да излизате на по-предни позиции. Тази определена ключова дума трябва да бъде под формата на линк, който да насочва към някоя вътрешна страница на сайта ви, например на начална страница. Разбира се, съвсем не е нужно точно това да е ключовата дума, може да споменете някой определен модел автомобили, които предлагате и да сложите линк към страницата, където потребителят може да разгледа предложенията ви. В една статия не трябва да се прекалява с линковете, 3-4 връзки са достатъчни, защото става съмнително ако са голямо количество. Добре е в текста да има линк към авторитетен сайт, например Google, Wikipedia и т.н. Във всяка една статия ще се намери начин да се вмъкне текст, който може да бъде използван за препратка към Wikipedia. Линкът под формата на текст се нарича анкор текст.

Преди да говорим за методите в копирайтинга, трябва да изясним за нуждата от качествени линкове на един сайт. Представете си, че вие имате сайт, но никъде в интернет няма линк към него, освен да речем в собствения ви фейсбук профил или Туитър. Това означава, че сайтът ви фактически не съществува, намира се на последните позиции в търсачките по определена ключова дума, ако дори изобщо е индексиран като съществуващ. Затова е необходимо да имате добри линкове на колкото се може повече места в интернет. Иначе казано, трябва да се захванете да популяризирате сайта си чрез т.нар. Link Building, който е основна част от SEO оптимизацията.  Ако например имате линк към вашата страница в svejo.net, това за Google означава, че svejo препоръчва сайта ви, че сте полезни на хората и по определената тема може при вас да се  намери  актуална и интересна информация. Колкото повече линкове имате в пространството, толкова повече препоръчвания има към вас, което респективно довежда до по-горни позиции в Google. Тук няма да говорим за качествени линкове и Page Rank на страниците, защото се отклоняваме от темата.

Споменахме всички тези неща за Link Building-a, защото те имат пряка връзка с това, което следва. Ще обърнем известно внимание на похватите в копирайтинга. Всеки, който е решил да прави оптимизация на сайта си, знае, че сателитните блогове са важна част от SEO-то. Тези блогове се създават с цел препратка към основния, нашия бизнес сайт. В тях се пишат статии на тематика, близка до дейността ни. Разбира се, най-добре за сателитните блогове е текстовете да се пишат от копирайтър и да са с уникалност 100%. В статията се вкарват някои ключови думи, с които оптимизираме сайта си, след което под формата на анкор текст те препращат към нашия сайт. Това на практика представлява гореказаното, че даден сайт препоръчва страницата ви. В случая Google разпознава сателитният ви блог като съвсем отделен сайт, който препоръчва на потребителите да посетят личния ви сайт. В тези блогове основната цел е получаването на линк. Важно е да кажем, че ако не поддържате сателитните си блогове, линковете от тях няма да бъдат много силни, защото се иска време и постоянство.