Втора част от поредицата за копирайтинг

За нуждата от професионален копирайтинг

Публикувано на в SEO от Google+ профил:

Това е втората част от поредицата статии на тема копирайтинг, които сме подготвили за вас. В предишната част посочихме основите на копирайтинга. Сега продължаваме с подробности по темата.

Ако търсите да си купите автомобил втора употреба от Варна, първото нещо, което ще направите, е да потърсите информация по въпроса в Google. И най – вероятно ключовите думи, които ще напишете в полето за търсене, ще са „автомобили втора употреба Варна”. Както всеки от вас знае и практикува, винаги при търсене поглеждаме първите резултати – от една страна защото е по-бързо и удобно, от друга – тези първи резултати ни внушават респект. Но как тези сайтове се появяват на първи позиции в Google (първите позиции се наричат SERP)? Може би търсачката всеки път показва различни сайтове на първо място? Съвсем не. За да се изкачи един сайт на челните места в SERP-а, са необходими много труд и време. Нужно е добавяне на актуално съдържание в конкретния сайт, препоръчване на връзки във форуми, социални мрежи, блогове и т.н. Целия процес, който цели да изкачи даден сайт на първите позиции в Google, и който се състои от много и различни техники, се нарича SEO или оптимизация на уеб сайт. При търсене с определена ключова дума от потребителите, нашият сайт да се появява на първите места – ето това е с едно изречение SEO – то. А копирайтингът е техника, която върви ръка за ръка с оптимизацията.

Google има над 200 критерия, според които преценява на коя позиция да бъде нашият сайт. Един от тези критерии, който е особено важен, е постоянното добавяне на нова, актуална и уникална информация на страницата, нови статии, продукти и т.н., т.е. копирайтинг услуги. Какво ще рече уникална информация? Това означава текстът, който ще добавите в сайта си, да не присъства никъде на друго място в интернет, да бъде авторски. Има различни софтуери, които изчисляват процента на уникалност на определен текст. По-нататък ще споменем и това и ще се спрем по-подробно на уникалността. Ако смятате да копирате различни статии от интернет с цел само и само да бъде добавено ново съдържание в сайта ви, по-добре не го правете – Google наказва сайтовете, които копират материали. В повечето случаи наказанието е под формата на смъкване на позициите на конкретния сайт.

Но защо ни е необходим SEO копирайтингът? Толкова важно нещо ли е, че да му бъде отделено специално внимание и да бъде превърнато в професия. Отговорът е категорично да. Когато вашата фирма има уеб сайт, то той трябва да бъде поддържан, и, да се добавят постоянно нови  авторски статии и публикации. Това дава сигнал на Google, че страницата е актуална, поддържа се и има какво ново да се научи от нея. Което от своя страна означава, че сайтът отива на по-предни позиции в търсачката и възможността потребителят да попадне на него става по-голяма (каквато е и целта). Трябва да подчертаем, че редовното добавяне на статии наистина е много важно, защото ако спрете да добавяте статии, Google ще сметне сайта ви за стар, неподдържан и неактуален и освен, че няма да се издигнете на горни позиции, а със сигурност ще бъдете изместени от много ваши конкуренти и други сайтове, оптимизирали сайтовете си по определена ключова дума. Но разбира се, статиите са предназначени и за посетителите, така че трябва да им предложите нещо качествено като съдържание. Статията не е просто един текст, който сме си измислили и го публикуваме. За да задържи читателя и да привлече още публика, тази статия трябва да бъде написана оригинално. В копирайтинга е необходима креативност. Текстовете трябва да имат една определена тема, около която се движи всичко, трябва да грабват интереса и най-важното – да подтикват към действие потребителя – напр. да купи определения продукт, да се възползва от месечната промоция и т.н. Но за да прочете посетителят тази статия, е необходимо увлекателно и убедително писане, да се изгради впечатлението, че този продукт или услуга е най-доброто за клиента. Защото ако една статия е скучна и не дава никаква информация, то за посетителите няма никаква полза от нея.

2 коментара

 1. Галя Тодорова
  Публикувал на 2013-01-29 в 15:20 часа ·

  Благодаря, за хубавата статия. Аз съм още начинаеща в тази сфера и вашите статии много ми помагат, да развия уменията си. Следя ги с удоволствие!

  Поздрави!

 2. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-01-31 в 14:38 часа ·

  Интересно къде ще свърши тази надпревара с писането.
  Всеки ден се появява нова и нова информация, която се придвижва по различни информационни канали и става все по-трудно да се следи и чете качествено съдържание.
  Съгласен съм с автора по принцип…., но отбелязвам че има сайтове, които продължават да са на върха въпреки, че съдържанието им отстъпва значително от други, подобни сайтове.
  Забелязвам различни групировки от специалисти в популяризирането на сайтове, които взаимно си правят услуги за да бутат сайтове на клиенти, което също не е феър плей, но google няма как да се справи с това поне на този етап…