Как да направите своята реклама ефективна? – Част втора

Как да направите своята реклама ефективна? – Част втора

Публикувано на в Реклама от Google+ профил:

След като ви разяснихме основните функции и цели на рекламата, е  време да ви обясним малко по – детайлно за принципа й на работа. За да получи желаното внимание от потребителите, т.е. да бъде забелязана, от изключителна важност е къде и кога е поместена. За да се прецени това трябва, разбира се, внимателно да се проучи клиентския пазар.

Една реклама би пожънала много по – голям успех, ако бъде таргетирана, или иначе казано,  да  е поместена  на място, обвързано с интересите на евентуалната клиентела. Например реклама за гримове  в  непосредствена близост до козметичен салон, или рекламно каре за маратонки в спортно списание. Идеята на таргетираната реклама  е производителите да насочат вниманието си към конкретна аудитория,  която има най – голяма вероятност да закупи предлагания продукт.

Колкото и на подходящо място да е разположена една обява,  има вероятност все пак да не бъде забелязана. Ето защо тя трябва да бъде повтаряна.  По този начин се  гарантира, че рано или късно ще попадне в обсега на клиентското полезрение. На това се дължи и многократната въртене на телевизионните реклами. От изключителна важност е да се внимава с този подход, тъй като има вероятност самата реклама да се износи. Под „износи“ се има предвид да се повтори толкова много пъти, че не просто да омръзне на аудиторията, а дори да я отблъсне. Това усещане за нетърпимост  и досада се насочва  към рекламирания продукт и  дори има вероятност да се прехвърли върху производителя. За да се предотврати  подобна спънка, е хубаво да се създадат още реклами на продукта, разбира се, отличаващи се от първата. Пример за такова разнообразие от рекламни клипове е Хенди. Има елемент, който да обединява всяко едно видео със следващото – „стаята на Хенди“, но  и същевременно всеки клип си има самостоятелен сюжет, като по този начин задържа зрителския интерес и не създава усещане за  натрапчивост.

За да се направи реклама, която да се хареса на публиката е хубаво да се използват няколко ключови константи, приложими в почти всеки тип рекламиране:

  • Използването на различни промоции, отстъпки и изгодни оферти. Предлагането на нещо ново,  отсъстващо все още от пазара също би привлякло потребителския интерес. Хората виждат изгода за себе си в подобни предложения. Начин  едновременно да задоволят необходимостта си от дадена стока и да спестят, т.е. търси се изгодната оферта.
  • Използване на хумор или някаква закачка. В днешно време хората оценяват добрата шега. Те просто обичат да се забавляват. Ето защо една реклама с вплетена хумористична нишка, която  би  разсмяла и би развеселила потребителя, създава положителни нагласи в аудиторията.
  • Елементът на изненадата също е удар в десетката. Използването на неочакван завършек за вашата реклама, определено  би я направило запомняща се и би впечатлило потребителите.
  • Ефективната реклама е тази, която успее да наложи свой образ, с който да я свързват. Пример за това е „Нескуик“ и зайчето, превърнало се в част от бранда на продукта, също и лилавата крава, запазена марка на шоколадите „Милка“.  Друг начин да наложите образ е участието на някоя известна личност при представянето на продукта. Ако включите в рекламата си някоя нашумяла знаменитост, то това определено би дало резултат. Ето защо големи фирми за спортни стоки като Адидас, Найк и други използват  известни спортисти в рекламите си.
  • Друга тактика, която също има ефект върху аудиторията, е използването  на запомнящ се слоган или музика. Като например  мелодията от рекламата на „ Мистър Пропър“, или изтананикването на  някакво мото като “Пералнята  живее по – дълго с Калгон“. Подобни стратегии са много сполучливи, тъй като тези елементи буквално се запечатват в съзнанието на хората и те дори при чуването на подобни звуци, веднага правят асоциация с рекламата.

Най – важното, обаче при използването на подобни подходи, е акцентът да си остане на продукта, а не да бъде изместен върху някой от допълнителните елементи. Все пак  целта на рекламата е  да продава съответния артикул, а всички останали  сегменти трябва да спомагат за това, без  да изместват центъра на зрителския интерес.

До тук  изяснихме същността, целите, функциите и ключови подходи при рекламирането. В последния материал ще ви запознаем по – подробно с някои тънкости и похвати, специфични  за рекламата.