Как да направите своята реклама ефективна?

Как да направите своята реклама ефективна? – Част първа

Публикувано на в Реклама от Google+ профил:

Днес пазарите бълват с всевъзможни стоки и услуги,  които задоволяват потребителския интерес. Дори съществуват стотици, а сигурно и хиляди продукти, които да удовлетворят една и съща клиентска потребност. Имайки предвид това,   в даден момент всеки производител се изправя пред следните въпроси: Как мога да привлека клиенти? Как  да спечеля потребителското внимание  и да изградя здрава и разрастваща се  клиентска мрежа? Как да убедя потребителя, че точно този продукт е най – подходящ за него?

Тайната за успех в тази насока е открита и прилагана още в дълбока древност. Това е именно рекламата. В този и още два поредни материала ще ви разясним  нейната същност, функции, основни подходи и техники, с които да привлечете вниманието на масите.

Рекламата се определя като начин за стимулиране на хората да извършат  конкретни действия. Един вид се явява мотиватор, двигател , който задвижва и насочва потребителското поведение. В началните си разновидности  тя е била способ,  чрез който се предразполага  и подпомага търговската дейност. Днес до голяма степен е  запазила тази функция, като  разбира се, е разширила своя ареал  на въздействие в различни направления.

Производителите са осъзнали въздействието на рекламата върху  клиентските аудитории и начина, по който тя им  влияе от психологическа гледна точка. За това и инвестирането в тази индустрия е толкова голямо.  В нашето ежедневие ние сме заобиколени от рекламни материали – на улицата (афиши, билбордове, флаери), в магазините – брошури, диплянки и други, в различните медии като вестници, списания, радия, телевизия, интернет и редица други, в пощенската ни кутия, в електронната ни  поща и къде ли още не. Днес  тази индустрия поглъща милиарди, като около 50% от рекламите не достигат до потребителите. Процентът е значителен, имайки предвид колко много средства  се влагат в тази  сфера. Ето защо е важно  рекламите, които достигат до потребителите, да са ефективни. За да може рекламирания от нас продукт да се реализира  и да постигнем желания резултат, трябва да сме запознати с някои особености, изясняващи  същността, функциите и начините, по които работи.

Първата стъпка за провеждането на успешна рекламна кампания, е конкретизирането на целите, които искаме да постигнем чрез нея.

  • За начало трябва да се стремим към  идентифициране на предлагания от нас продукт, т.е. той да бъде разпознаваем за потребителите. Когато хората купуват нещо, са по-склонни да се спрат на нещо познато, нещо, за което са чували, вместо да изберат неизвестен продукт, за който имат оскъдна или, както в повечето случаи, никаква информация.
  • Друго преимущество на една реклама е способността й да информира. Чрез нея потребителите получават информация не само  за конкретна стока или услуга, а също и за самия производител или извършител, за други продукти от асортимента на фирмата, за условия, оферти, отстъпки и промоции,  с които могат да се сдобият, избирайки това изделие.
  • Най-важното предимство на рекламирането си остава убедителността. Чрез тази характеристика даден продукт се представя, така че евентуалният ползвател или клиент да се увери в полезността и ефикасността на  рекламирания продукт или услуга, и да го поръча.

До тук ви запознахме със същността на рекламата, нейните  функции и цели. В следващия материал ще се впуснем в подробности и ще ви разясним как да рекламирате ефективно, кое  би привлякло интереса на потребителя, как да задържите  вниманието му и как да спечелите от това.