Какво означава реклама

За рекламата в детайли

Публикувано на в Реклама от Google+ профил:

Като много други ежедневни думи (помислете си за любов, изкуство и справедливост) рекламата е учудващо трудна за точно дефиниране. Първо, има голяма разлика между думите реклама и рекламиране: рекламирането е процес, а рекламата е резултат от този процес, и въпреки тази разлика двете думи често се използват като синоними. Второ, и вероятно най-важното, докато думата “рекламиране” за широкия кръг хора обхваща всички видове публичност, рекламните агенции вътре в самата индустрия употребяват думата с доста специфична и тясна семантика.

За рекламната агенция рекламирането е просто още един вид маркетингова комуникация. Другите видове комуникация които обикновено не се дефинират като реклама са опаковането; търговските промоции (отстъпките, “две на цената на едно”, състезанията с награди и т.н.); каталозите; прозорците на магазина и вътрешната подредба; вмъкването на бранда във филми и музикални клипове; комерсиалните имейли; името на бранда върху служебни дрехи; комерсиални уебсайтове и блогове; и телефонни продажби. Всички тези (а и много други, които ви спестихме) са маркетингови комуникации и често се използват от компаниите за увеличаване на продажбите или трафика към един сайт. Но вътре в самата рекламна индустрия, те не се дефинират като реклама или като рекламиране.

Какво тогава представлява рекламата? Въпреки, че е с леко размита, следната дефиниция може да изясни малко повече темата: рекламата е платена комуникация, чиято цел е да информира и/или да убеди един или повече души.

Нека разгледаме в детайли ключовите думи от горното изречение.

 • Първо: “платена”. Една реклама, която не е платена не е задължително реклама. Ако не е включен никакъв разход, то комуникацията може да се сметне за добра публичност и дори и да е убедителна, не е задължително технически да я считаме за реклама (освен ако не е реклама, която целенасочено е “подарена” като акт на благотворителност или нещо от сорта).
 • Второ: “комуникация”. Всяка реклама цели да построи мост над пропастта между изпращащият рекламата и целевият ѝ получател – можем да считаме всяка рекламна агенция за строителна компания за комуникации (без жълтите каски 🙂 ). Закупуването на цяла страница от местния вестник и оставянето ѝ празна не е акт на реклама – дали чрез думи или изображения, рекламите трябва да предадат някакво послание до всеки, който ги види или чуе.
 • Трето: “целенасочена”. Както на всички ни е ясно, не всички реклами и рекламни кампании успяват да постигнат целите, които са поставени пред тях. Но провалът при постигане на целите не променя статута на рекламата – това, което я прави такава е целенасоченото предварително намерение чрез нея да се въздейства на целевата аудитория.
 • Четвърто: “да информира и/или да убеди”. Много хора, при това най-често агресивните към рекламата критици, се опитват да разграничат информативната реклама от убеждаващата реклама. В реалността, границата между информирането и убеждаването е невъзможно да се установи. Цялата информация, която една рекламна агенция включва в рекламата е там с идеята да бъде убеждаваща (освен в случаите, когато е там, защото законът го изисква). Но тъй като убеждаващата роля на рекламата е спорна, по-добре е да твърдим, че всички реклами целят “да информират и/или убедят”. Но ако трябва да сме честни, реклама, която не цели да има убеждаващо влияние върху аудиторията може много трудно да се възприеме като такава (а по-скоро като съобщение).
 • И последно: “един или повече души”. Всички реклами са адресирани до хората. Понякога това е само до един човек (“Близалке! Бъди моята Валентинка и ще бъда твой завинаги. Мъсълмен”), а в други случаи адресатите са милиони хора (“Л’ореал. Защото ти го заслужаваш”). Когато хората си мислят за рекламиране, те почти винаги разбират под това само масовата реклама в масовата медия. Но малките, класифицирани и фокусирани реклами са огромен маркетингов сектор, основно в печатната медия и Интернет, и никога не трябва да се подценява.

Необходимо бе да изясним значението на понятието “реклама”, за да можем в следващите части на статията да изясним кое и защо се счита за реклама, как се разработва и какво цели една рекламна стратегия и още много любопитни факти за динамичния сектор, в който оперират днешните рекламни агенции.

1 коментар

 1. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-04-02 в 6:50 часа ·

  Играли сте си доста да поднесете информацията за рекламата, но напоследък сами се убеждавате, че всичко живо тича към сайтовете за колективно пазаруване…., които работят изцяло чрез подвеждаща реклама и мога да го докажа, даже ако имах време бих ги съдил и с това да си вадя хляба.
  В един от сайтовете е обявена регулярна цена от 360 лв., а „само сега“ за 59 лв. или нещо от сорта.
  Каква е тази реклама – платена, целенасочена или подвеждаща, след като цена от 360 лв. не намерих не само в България, но и в Европа….?