Функции на вирусния онлайн маркетинг

Добри практики във вирусния маркетинг

Публикувано на в Реклама от Google+ профил:

Вирусният маркетинг е маркетингово явление, което улеснява хората да предават доброволно дадено маркетингово послание. Предпочитам да мисля за вирусния маркетинг като за предаване от уста на уста в Интернет. Напомня ми за простата реклама на шампоана Breck Girl, която вървеше преди няколко години. Момичето Breck се появява в кутийка на телевизионния екран, който продължава да умножава нейните снимки, докато тя разказва на приятелите си за предимствата при използването на шампоана Breck. Тогава тези приятели казват на своите приятели и тъй нататък, и тъй нататък, докато целият телевизионен екран бива изпълнен с малки снимки на същото момиче. Същият принцип действа и в Интернет. Търговците търсят високо ниво на предаване на информацията от човек на човек, за да увеличат осведомеността за дадена марка чрез този вирусен процес. Може да сте чували термина „астротърфинг” (astroturfing) – поставяне на изкуствена трева. Според Wikipedia това означава просто „фалшива онлайн подкрепа на най-основополагащо ниво”. Вирусният маркетинг е астротърфингът – полагането на изкуствена трева в Интернет.

Съществуват някои страхотни кампании, свързани с вирусен маркетинг. Спомням си, когато се говореше за проекта Blair Witch, преди да бъде пуснат филмът въз основа на неговите Интернет страници, клипове и промоционална информация, която почти караше човек да вярва, че този филм е история от истинския живот. Sony винаги вършеха страхотна работа с пускането на продуктите си PlayStation, с изключение на последната версия PlayStation 3. Кампанията на Sony за вирусен маркетинг беше разкрита като измама и доведе до отрицателни последици за марката (но въпреки това за нея все пак се говореше). На потребителите не им отне много време да разберат, че кампанията за вирусен маркетинг на Sony е подготвена от агенция Zipatoni, която създаваше фалшиви клипове и блогове с млади хора, преструващи се, че са почитатели на Sony, отчаяно желаещи Sony PlayStation 3 за Коледа.

Бонбоните Smarties, добре известна марка бонбони, наскоро тръгна с кампания за вирусен маркетинг. Това е семеен бизнес, който съществува от десетилетия. Ако се сещате за малките шарени захарни бонбони с плодов аромат, колко маркетинг (особено онлайн) сте виждали на тази марка? Отговорът е – много малко. През юни 2006 г. Ce De Candy, производителят на Smarties, искаше да използва онлайн маркетинг, за да издигне марката си на ново равнище. По онова време Smarties имаше една проста Интернет страница – първи и единствен опит на марката за маркетинг. Страницата беше създадена с мисъл за децата. Тя беше живописна, с блокчета от ярки цветове на началната страница, и много подходяща за деца в раздела за игри, където децата можеха да се забавляват с играта с думи на Smarties, да построят пъзел Smarties или да поиграят на въздушен хокей Smarties. Страницата не е луксозна и не е усложнена с пластове и пластове от ненужни страници.

Компанията измисли кампания за вирусен маркетинг, наречена Stoopid.com. Новата концепция беше коренно различна от всичко, което Smarties бяха показали или направили до момента. Stoopid.com изглеждаше различно, четеше се по различен начин и всъщност не беше предназначена за малки деца. Нямаше ярки цветове и пригодени за деца страници и игри и картинки. Вместо това Stoopid.com беше пародия от типа вирусен маркетинг, нравеща се на млади, възрастни и студенти, със страница, предназначена да се шегува с „глупавите” („стуупид” – stooped) неща, казвани от хората, включително политици, известни личности и средностатистически персони, които просто правят глупави коментари. Страницата беше вирусна с определен ефект, свързан с предаване по-нататък, и там можеше да номинирате или да издадете някого за неговата глупост. Страницата “Stoopid също така позволяваше да се намери лек за „глупавите” неща. След като попълните някакво кратко проучване с нелепи въпроси и няколко варианта за отговори, можеше да се запишете да получавате „лекарството”, което, разбира се, е огромна ролка с бонбони Smarties.