Кой вид реклама да предпочетем?

Печатна или онлайн реклама

Публикувано на в Реклама от Google+ профил:

Много фирми днес намаляват бюджета си за печатна реклама или се отказват от нея в полза на тази онлайн. Това често се оказва разумно, въпреки че е важно предварително да се направи конкретен преглед на вашите лични и бизнес цели. За много малки предприятия маркетинговият микс на двата вида реклама е задължителен, за да се достигне до всички потенциални клиенти.

Печатна реклама до голяма степен отстъпва на тази онлайн. Повечето хора търсят информация в интернет за продуктите или услугите, от които те се интересуват. Дори и ако клиентът не направи покупка онлайн, той използва интернет, за да намери местни фирми, които осигуряват това, от което се нуждае. Всъщност, малко са хората, които четат печатните реклами в днешни дни, особено популярни преди време. Вестниците определено са позагубили своите позиции на рекламния пазар.

Все пак печатната реклама има някои предимства. Съществуват доста хора, които не могат да боравят с интернет като източник за информация. Ако вашият целеви пазар включва потребители над 50-годишна възраст, шансовете ви за добра печатна реклама са големи. Те са вашите потенциални клиенти и се осведомяват офлайн. Ето защо може да се окаже изключително важно да развиете този тип реклама.

От друга страна е много трудно да се прецени съотношението между хората, ползващи интернет и тези, кои не го употребяват. Често единственият начин да разберете как хората виждат рекламата на вашия бизнес, е да попитате настоящи и потенциални клиенти, които са научили нещо за вас бизнес, как и по какъв начин са достигнали до тази информация. При онлайн рекламата това е много по-лесно да се следи.

Интернет популяризирането има много предимства. Съществуват доста начини да рекламирате онлайн, като някои от тях са много по-рентабилни от печатната реклама. Например вие може лесно да използвате социалните мрежи за стимулиране на бизнеса и подобряване на репутацията си. Ако правите всичко това от вкъщи, то не би ви струвало абсолютно нищо, освен ако не използвате платена реклама в социалните мрежи.

Друго предимство на интернет рекламата е, че лесно можете да следите за нейния успех чрез измерване на онлайн репутация. Това може да стане лесно благодарение на някои сайтове, предлагащи инструменти за проследяване и услуги като управлението й. Тя може да бъде изчислена с числа, трафик, ревюта и въздействието на социалните мрежи. Така бихте могли да сравните ефективността на интернет рекламата и на тази офлайн.

В крайна сметка, преди да решите коя реклама би била по-подходяща, трябва ясно да определите какви резултати искате да постигнете и към кои целеви групи сте се насочили. Само така ще прецените правилно кои маркетингови методи ще стимулират максимално вашия бизнес. Много от успешните малки фирми използват комбинация от двата вида реклама, като наблягат на онлайн маркетинга.

3 коментара

 1. П. Иванов
  Публикувал на 2013-01-29 в 15:24 часа ·

  За България печатната реклама винаги е била фактор и ще си остане.

 2. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-01-31 в 14:50 часа ·

  „П. Иванов
  Публикувал на 29.01.2013 в 15:24 часа · Отговор: За България печатната реклама винаги е била фактор и ще си остане.

  Оспорвам вашето твърдение като твърдя:
  1. Вестници четат хора, които имат време, а те по всяка вероятност нямат работа, което ги изключва от кръга на активните хора.
  2. Поради тази причина рекламодателите „бягат“ от вестниците.
  3. Поради горната причина тиражите на всички вестници се сриват.
  4. Докато отворя фейсбук и вече съм изчел дори новините за утре 🙂 Е как тогава да отида да дам 1 лв. за вестник и да чета гръмки заглавия!?

 3. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-01-31 в 14:51 часа ·

  ….горния коментар написах и като бивш издател на два вестника и едно списание…., изпитал на собствения си гръб желанието на рекламодателите да рекламират в печатни издания….