Типове агенции за реклама и тяхната дейност

Какво е рекламна агенция?

Публикувано на в Реклама от Google+ профил:

Рекламата е платена форма на комуникация, която се използва за насърчаване или убеждаване на публиката да продължи или да започне да употребява даден продукт или услуга. Най-често желаният резултат е да управлява поведението на потребителите по отношение на търговско предлагане. Рекламната агенция предлага бизнес дейности, свързани със създаването, планирането и обработването на реклами за своите клиенти, включително маркетинг, брандинг стратегии и промоции.

Основните процеси, които следва една рекламна агенция са:

 1. Разбиране на изискванията на клиентите и техните бизнес и маркетингови цели
 2. Провеждане на изследвания и проучвания
 3. Предлагане на нови рекламни идеи
 4. Проектиране на радио, телевизионна , интернет и печатна реклама
 5. Определяне на рекламата, нейното място и време
 6. Планиране и провеждане на рекламни кампании
 7. Разработване и прилагане на медиен план
 8. Анализ на ефективността на кампанията
 9. Осигуряване на други подобни услуги, които помагат на клиента при навлизане в избрания пазар и правят успеха му по-лесен
 10. Работа с фактури и плащания

Функции на рекламните агенции:

Планиране на рекламата – проектанти

Рекламни агенции обикновено имат проектанти, чрез които се осъществява комуникацията между клиента и агента. Те гарантират, че нуждите на рекламодателя са правилно представени на екипите, които правят проучвания и се занимават с дизайна.

Маркетингови проучвания – маркетингови експерти

Рекламни агенции работят с фирми, предоставящи им характеристики за целеви пазари чрез маркетингови изследвания. Агенциите отделят най-много време в проучване на предпочитанията и нуждите на потребителите, за да разберат какво купуват и какво ги мотивира да купуват.

Анализ на пазара – изследователски гурута

Ръководителите на рекламни агенции изследват подробно пазара, за да идентифицират конкурентите, както и да проучат техните маркетингови тактики. Така те получават информация и за политически, социални, технологични и икономически фактори, които могат да повлияят на кампанията на клиента.

Креативност – творчески екип

Рекламните агенции са известни с творческия си подход, който може да се изразява в уеб дизайн на сайтове, печатни, радио и телевизионни реклами. Графичните дизайнери, уеб дизайнерите, копирайтърите, редакторите и креативните директори сформират творческия отдел на една рекламна агенция.

Всяка компания, без значение дали се занимава с корпоративна, промишлена или производствена дейност, се нуждае от рекламна агенция в един или друг момент, за да привлече клиенти. Творческите идеи на агенцията трябва да минат през много етапи, за да изградят успешна марка. Първоначалните изследвания, блестящото хрумване, изпълнението на рекламната кампания стъпка по стъпка, анализът на резултатите, популяризирането и подобряването на имиджа на марката – всички тези фактори са от решаващо значение в рекламния процес и се провеждат ефективно от рекламната агенция. Ако се стремите да промените начинът, по който потребителите възприемат вашите продукти и/или услуги, ако искате да увеличи продажбите си и да изградите успешна марка, специалистите могат да ви помогнат да осъществите всичките си цели, благодарение на техния опит, знания и творчески подход.

1 коментар

 1. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-01-11 в 10:41 часа ·

  Напоследък собствениците на бизнеси са запретнали ръкави и вместо да платят на рекламна агенция да направи дизайн – дърпат програми за графичен дизайн, инсталират ги, изучават ги със седмици и после пращат „готови“ за печат файлове, които са пълни с грешки….