Реклама за бизнеса

Има ли нужда бизнеса ни от услугите на рекламни агенции?

Публикувано на в Реклама от Google+ профил:

В следващите редове разглеждаме въпроса от гледна точка на бизнеса: „Кога“ и „Защо“ си струва да се обърнем към рекламна агенция?

Кога?

Общо-взето винаги. Без значение дали фирмата Ви е на гребена на икономическата вълна или отчетите за последното шестмесечие са отчайващи, със сигурност ще искате да потърсите помощ. В единия случай – за да се похвалите по правилния начин на клиенти и партньори колко сте добри, а в другия случай – да не разберат същите колко сте я сгафили.

Рекламната агенция е организация, чиято цел (освен да прави пари) е да създаде или подобри имиджа Ви. Като започнем от най-малкото – изработка на фирмени визитки, календарчета и тем подобни, минем през уеб и графичен дизайн, SEO оптимизации, и завършим с изтогвяне на цялостна рекламна или брандинг стратегия, рекламните агенции правят едно… Създават лицето на бизнеса такова, каквото ще е най-добре възприето от целевата ни аудитория.

Защо?

„Защо да харчим пари за дизайн на лого, когато и офис асистентката може да скалъпи нещо?“

„Нов уебсайт? Компютърджията ще направи, тъкмо да уплътни малко работното време.“

Може горните два реда да звучат смешно, нелепо или странно за някои от Вас, но повярвайте – все още има много, много фирми, чиито начин на мислене е този. Резултатът от него е почти винаги деструктивен и в ущърб за организацията. Просто защото професионализмът изисква тясна специализация, последната – много отдаденост и още повече време, а асистентката едва ли ги има.

Човекът, който по цял ден копае със сигурност ще го прави по-бързо от онзи, който не е виждал мотика. Човекът, който по цял ден запоява жички със сигурност ще го прави по-добре от онзи, който го прави един път годишно. И няма да си изгори пръста. Трудовата специализация е в пълната си сила що се отнася и до предмета на дейност на самите организации, просто мащабът е по-голям. Една рекламна агенция винаги ще направи нещата по-добре, отколкото ако впрегнете собствени ресурси.

Защото това са хора, които по цял ден пряко контактуват с крайните потребители и точно това им е работата. Да разбират, да предвиждат и доста често (без да се лъжем) да управляват  мненията и потребностите на хората.

Главната роля на една рекламна агенция е да продава труда и успехите Ви, но още по-важно е да Ви помогне да разберете по-добре клиентите си. Именно по това ще познаете добрия от лошия партньор.