Влияние на цветовете в маркетинга

Психологията на цветовете в рекламата

Публикувано на в Реклама от Google+ профил:

Кои цветове сте избрали за вашите рекламни материали? Какви бяха причините за този конкретен избор? Дали защото просто сте харесали нюансите или искате да изразите точно маркетингово послание? Външният вид на рекламните материали винаги е бил важен фактор и чрез избора на техните цветове вие изпращате съобщение до хората, които ги разглеждат. Сигурни ли сте обаче, че знаете какво е това съобщение?

Би било разумно да се запознаете с психологията на цветовете преди да проектирате вашите маркетингови материали. Без значение дали става дума за визитни картички, брошури, уеб сайт, плакати или др. вие трябва да подберете правилните багри. Нюансите не само подобряват външния вид на материалите, но и оказват влияние върху това как ще ги възприемат клиентите. Ще направите добре, ако се съобразите с въздействието, което цветовете биха имали върху вашата целева аудитория.

Лога в еднакъв нюанс на цветоветеНапример, забелязали ли сте, че по-голямата част от ресторантите за бързо хранене са украсени с ярки червени и оранжеви багри? Никак не е случайно, че тези цветове се използват толкова често в бранша. Проучванията показват, че червените и оранжеви тонове карат клиентите да ядат бързо и да си тръгват – именно това е целта на заведенията от този вид.

Не е случайно и че виждате доста червени и черни багри в уеб сайтовете за възрастни. Смята се, че хората свързват тези цветове със сек*а.

Огромна част от играчките, книжките и продуктите за деца са в ярки, първични нюанси. Малките хлапета предпочитат тези багри и реагират на тях много по-положително, отколкото на пастелни или приглушени тонове.

Пазарните изследователи са правили редица проучвания за определяне на цветовете и вероятния им ефект върху хората. Трудно е обаче да се дадат точни отговори, защото въздействието на нюансите силно се различава при разнообразните култури. Ето защо при избора на багри трябва да имате предвид и нагласите и предпочитанията на вашата целева аудитория, за да планирате успешно дизайна на рекламните материали.

Например, бялото символизира смъртта в китайската култура, а лилавото в Бразилия. Жълтото е свещено за китайците, но означавано тъга в Гърция и ревност във Франция. В Северна Америка пък зеленото се свързва с ревността. Хората от тропическите страни реагират най-благоприятно на топли цветове, а хората от северните страни предпочитат по-хладните тонове.

В повечето страни обаче нюансите символизират сходни емоции и качества. Ето едни от основните цветове и техните послания, които може успешно да се използват в рекламата:

 • Червено – вълнение, сила, страст, скорост, опасност
 • Синьо – (посочен като най-популярният цвят) доверие, надеждност, принадлежност, прохлада
 • Жълто – топлина, слънце, настроение, щастие
 • Оранжево – игривост, топлина, жизненост
 • Зелено – природа, свежест, хладина, растеж, изобилие
 • Лилаво – царственост, духовност, достойнство
 • Розово – мекота, сладост, сигурност
 • Бяло – чистота, невинност, младост
 • Черно – изисканост, елегантност, съблазнителност, мистерия
 • Златисто – престиж, ценност
 • Сребристо – престиж, студенина, научност

Related Images:

1 коментар

 1. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-01-11 в 8:43 часа ·

  Супер статийка – фирмените цветове на Танграм са оранжево и синьо 🙂