За блоговете и рекламните агенции

Никой не чете блоговете на рекламните агенции

Публикувано на в Лична от Google+ профил:

Защо повечето рекламни агенции са готови да зарежат блога си и защо не трябва?

Проучване на университета в Масачузетс показва, че само 37% от 500 богати компании поддържат свой блог. За сравнение през 2010 година този процент е бил 50. Изглежда, че съществува тенденция сред агенциите да изоставят блоговете си. Останалите 63% от компаниите пък ги поддържат доста разпиляно, за да съобщават неща като награди и новини. Има схващане, че никой не чете блоговете на рекламните агенции, защото хората могат да намерят много информация и без тях. Доста големи компании не ги поддържат и защото не знаят за какво биха им послужили. Те използват Facebook и Twitter, понеже смятат, че са по-ефикасни. Но дали наистина е така?

Никак не е разумно една голяма рекламна агенция да държи блога си в застой, понеже не знае какво да прави с него. Той трябва да бъде добре развиван още от самото му създаване. Блогингът по правилния начин:

1. Позволява на агенцията да бъде по-тясно специализирана в една ниша без никакви рискове
2. Предлага по-добро фокусиране за нов бизнес
3. Може да предоставя информация нон-стоп
4. Предварително подрежда перспективи
5. Създава връзки
6. Елиминира процеса на запознанство
7. Представлява последователен съобщителен канал, който работи дори когато агенцията е най-натоварена
8. Разширява пазарната зона, с потенциал за нови национални и международни бизнес възможности
9. Представя експертния опит на агенцията

От своя страна един типичен блог на рекламна агенция разполага с:

1. Нито един план
2. Нищо обективно
3. Неопределена целева аудитория
4. Никаква последователност и логическа обвързаност
5. Никаква стойност
6. Никакъв трафик

Възможно ли е това да са причините, заради които никой не чете блоговете на рекламните агенции!? Блогът осигурява на компаниите перфектната платформа, за да създадат една ниша, която е привлекателна за конкретна целева аудитория, ясно ги разграничава от конкуренцията им и показва експертния им опит. Собствениците на рекламни агенции знаят, че се нуждаят от всички тези елементи, но повечето от тях се боят да развиват този дял. Блогът позволява на агенцията да е много по-тясно свързана с една ниша без рискове. Плюс това той може да е основата на социалната медийна стратегия от самото начало. Статиите в него имат дълъг „срок на годност”. Мнения, които са писани преди години в даден блог, продължават да генерират трафик и да осигуряват огромна възвръщаемост на инвестираното време.

Често успехът е свързан с постоянното предоставяне на полезно съдържание, което е ориентирано към потребителите. Опитайте се да бъдете едновременно услужливи и интересни. Пишете неща, които са в разрез с начина, по който са склонни да мислят другите агенции. Саморекламата например би се отразила отрицателно бизнеса ви. На читателите не им пука за новия творчески директор или каква награда сте спечелили, така че заложете на оригиналността.

6 коментара

 1. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-02-07 в 15:47 часа ·

  О, да – супер любима тема 🙂
  В блога се пише по-лично някак и четящия придобива симпатия към пишещия, защото за мен философията: „Нищо лично, просто бизнес“ е пълна глупост. Да не би бизнеса да го движим с някой друг мозък, в който няма нищо лично?
  Всичко е лично и с писането и четенето печелим или отблъскваме не само клиенти, но и приятели…..с писането придаваме идеи и общуваме.
  Книга – написана преди 100 години е прочетена точно след 100 години и в този момент авторът отново общува с читателя, въпреки че отдавна е починал…..

 2. Медия Дизайн
  Публикувал на 2013-02-07 в 18:51 часа ·

  Правилно! Много рекламни агенции не знаят какво да правят с болга си и какви ползи би могло да им донесе правилното му развитие.
  Определено е необходима оригиналност – теми, които хората да харесват и да задържат вниманието им. Предизвикването на интерес към блога отваря нови врати за бизнеса. Потребителите усещат духа на фирмата и се печели тяхното доверие.

 3. Мартин Добрев
  Публикувал на 2013-02-08 в 14:07 часа ·

  Благодаря ви за включването, колеги! Много правилно го каза, Иво. На мен много ми допада начина по който пишеш ти във фирмения си блог. С удоволствие го чета и често проверявам за нещо ново.

  В по-нататъшна част по темата бих споделил за ефекта до който води поддръжката на блога ни. Често си правя анализи и не пропускам да попитам всеки един клиент, по какъв начин ни е отрил и е попаднал на нас. Ако е било чрез Google, задължително питам, какви ключови думи е използвал. 🙂 Това по-нататък :)))

 4. Смокинг Маниак
  Публикувал на 2013-03-05 в 20:29 часа ·

  Мисля, че това най вече зависи от това какво публикуваме в блога … ако там постоянно има нещо ново и интересно – той ще се посещава. Но като цяло в това количество информация която ни залива повечето посетители влизат с определена цел и искат да свършат по най бързия начин задачата си 🙂

 5. Рекламна агенция Призма
  Публикувал на 2013-03-14 в 12:48 часа ·

  Истината е, че по-малките рекламни агенции съсредоточават усилията си върху социалните мрежи, защото по-лесно могат да достигнат до своите потребители.
  Блогът от своя страна изисква немалки усилия и планиране, за да бъде добре изготвен и харесван от посетителите. Може би това е една от основните причини за пренебрегването на корпоративните блогове.

  И все пак – никой не чете блоговете на рекламните агенции, защото те не предоставят качествено съдържание.

 6. Танграм рекламна агенция
  Публикувал на 2013-04-02 в 6:55 часа ·

  Според мен – ВЕЧЕ сме в едно състезание с неясен финал: Google ни принуждава да пишем все повече и повече, а крайния клиент казва „нямам време да пиша, но искам сайтът ми да излиза напред“….Как да излиза? Клиентите да не са някакви тъпаци, които отварят сайта и изкупуват всичко, само защото някой си там е поръчал сайт….
  Създаването на сайт ВЕЧЕ е най-лесното занимание….има готови платформи, които с инсталация, хост и обучение излизат 150-200 лв., обаче трудното започва после:
  Писане, писане, писане….., който няма време да затваря, защото не само google, но и всички би трябвало да възнаграждаваме мислещите хора, а пишещите са определено мислещи….според мен 🙂